Kamilliánus kolostor hírei

Amikor Isten közelebb kerül hozzánk… Kamilliánus tábor Nyíregyházán

Amikor Isten közelebb kerül hozzánk… Kamilliánus tábor Nyíregyházán

TaTeSze (Találékony, Tevékeny, Szeretet) — e kulcsszavak írják le az augusztus második hetében (augusztus 9-13.) megrendezett, a sorban a 15. kamilliánus tábort.

A tábor megálmodója és alapítója György Alfréd kamilliánus szerzetes, aki felelős a tábor lelki töltetéért és az Isten közelségét hozza be a gyerekek közösségébe. Régebben a kamilliánus tábor HÖKET néven volt ismert (Hagyományőrző Keresztény Tábor). A csoport fontosnak tartja összetartani a tömbben és a szórványban élő magyarságot, mindezt kamilliánus lelkülettel. A hagyományokat is ápolják, tábori programjaik közé tartozik a táncház és a közös éneklések. A hagyományápolás mellett Isten megismerése és a hit gyakorlása nagyon lényeges, mindezt úgy, hogy a fiatal korosztály is magáénak érezhesse.

kamillianus tabor 28

A tábor sok gyereknek jelent igazi nyári élményeket, a résztvevők különböző családi háttérből érkeznek, némelyeknek valós nehézséget jelent szociális helyzetükből adódóan egy ilyen programon való részvétel. A gyerekek Székelyföldről, Csíkszentdomokosról, Gyergyószentmiklósról, Csíkmadarasról, Nagybányáról, Ausztriából, Bécsújhelyről érkeztek. Az idei tábor helyszíne Nyíregyházán volt a Szent Kamill Rehabilitációs Központban, ahol az ellátottak látták vendégül a különböző településekről érkező táborozókat. Az intézmény ellátottjai is három éve oszlopos tagjaivá váltak a táborozó közösségnek.

Remekül összhangba kerülnek egymással a gyerekek, egymást tanítják szeretetre, türelemre, jóságra. Mint minden évben, az idei táborban is színesebbnél színesebb programokban vehettek részt a táborozók. A mély lelkiség megélése mellett a jó hangulat is garantált volt.

Szerdán, a tábor első napján testi-lelki megérkezés, szállás kialakítás, sátorfelhúzás, önismereti játékok, csoportalakítás, csoportvezetők kinevezése, őrangyalok, testi-lelki megtisztulás (gyónási lehetőség), szabadtéri szentmise formálták az ifjakat „találékony, tevékeny szeretetközösséggé”.

kamillianus tabor 20

A csütörtöki Vadaspark látogatása és az azt követő strandolás maradandó élményt adott. A pénteki napon a csoportvezetőknek és önkénteseknek külön lelki programban volt részük, ahol a mese világán keresztül rátalálhattak lelkük igazi, tiszta hangjára. Ezzel párhuzamosan a Jászapáti Magyar Kamilliánus Családok Társasága Egyesület néhány tagja tartott foglalkozást a kiscsoportoknak (levendulazsák készítése, elsősegélynyújtás, készségfejlesztő feladatok). Este Somlyai Kata, a Firewings Production tagja tartott tűztánc bemutatót.

A szombati napon a csoportok forgószínpadszerűen különböző állomásokon más-más feladatot teljesítettek (lovaglás, szemlélődő ima, kézműveskedések, játékok, tánc), így sajátítva el játékosan a tábor nevelői célját, hogy találkozásaikban szeretetük találékony és tevékeny legyen, helyesen szeressék Istent, önmagukat és jól szeressék felebarátjukat is. A csíkszentdomokosi fiatalokból álló Szívbenhúrband koncertje színesítette az estét, majd táncházzal, felszabadult jó hangulatban zárult a nap.

A vasárnapi szentmisén az új tábori pólót viselve vettek részt a fiatalok, a pólón a tábor mottója, a támogató alapítvány logója, valamint a szenvedő Krisztust átölelő szolgáló szeretet szimbóluma volt látható, „Kamilliánus OK” felirattal. A szentmisét a helyi egyházközséggel együtt a borbányai Szent László-templomban ünnepelték. Frédi atya prédikációjában arra is felhívta a figyelmet, hogy egyik kezünkkel mindig fogjuk Isten kezét, a másikkal meg embertársunkét, utalva ezzel a tábori mottóra is, amely magában foglalja az életprogramot: „TaTeSze”-Találékony Tevékeny Szeretet, legyünk találékonyak, tevékenyek és szeressünk.

kamillianus tabor 09

A programok gördülékeny levezetésében az önkéntesek, a tábor szervezői és az intézmény dolgozói fáradtságot nem ismerve szolgálták a táborozók mindennapi örömét. A tábor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. EKCP-KP-1-2023/3-000011 számú pályázata támogatta, köszönetet érte, és a többi támogatónak ise: Pócs János országgyűlési képviselőnek, a Naszálytej Zrt.-nek, a Borbás Pékségnek, Benák Sándornak, Gróf Józsefnak, Vermes Tibornak, Litvai Zoltánnak, a Fatum Property Ingatlanberuházó Kft ügyvezetőjének, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.-nek, a Nyíregyházi Állatparknak, az End-Ibo Csokoládégyárnak, a Dolorosa Alapítványnak, a Kamilliánus Kolostornak, a Szent Kamill Rehabilitációs Központnak, a Szent Kamill Életet az Életnek Közhasznú Alapítványnak és a névtelen támogatóknak.

Boros Krisztina

Fotó: Vermes Tibor

Forrás: romkat.ro

logoordine

Segítsen, hogy segíthessünk

Köszönjük azoknak, akik adójuk 1%-át alapítványunk számára ajánlották fel.
Adószám: 18802357-1-15

Online látogatóink

Oldalainkat 70 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése